Noi confruntări armate au început, luni, înainte de prânz în zona gării din Donețk, forțele guvernamentale încercând să recâștige controlul asupra acestui fief al separatiștilor din estul țării. Circulația pe străzile din cartier a fost blocată de către combatanți separatiști.
Civili erau evacuați cu minibuze de transport în comun. Unii locuitori fugeau în grupuri, pe jos.
Potrivit unor informații vehiculate de presa ucraineană, dar neonfirmate oficial, cel puțin trei oameni au fost uciși în confruntările de azi, iar turnul de control al aeroportului din Donețk a fost lovit.
Principalele informații despre confruntările din estul Ucrainei, în format LIVE TEXT
UPDATE 17:23 Oamenii continuă să părăsească Donețkul. Mai jos, într-o imagine surprinsă de Dominique Faget, fotograf AFP, un rebel înarmat ajută o femeie cu bagajele, la gara din oraș:
UPDATE 17:00 Un corespondent Al Jazeera English în Donețk, Sean Stephens, relatează că turnul de control al aeroportului din oraș a fost lovit:
FOTO: Facebook
UPDATE 16:52 Confruntările continuă și la această oră în Donețk, potrivit fotografului AFP prezent la fața locului, Dominique Faget. În apropiere de gara din Donețk, au fost auzite aproximativ șase tiruri de mortier, spune Faget.
FOTO: Print screen Twitter
UPDATE 15:30 Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko: „Am ordonat: pe o rază de 40 de kilometri de la locul tragediei, militarii ucraineni să-și întrerupă imediat operațiunile și să se abțină de la a deschide focul”.
UPDATE 14:15 Presa ucraineană relatează că există deja trei morți.
FOTO: Twitter
UPDATE 13:35 Pe rețelele de socializare, corespondenții străini vorbesc deja despre mai mulți morți în urma confruntărilor de azi din Donețk. Totuși, subliniem că nu a venit nicio informație în acest sens pe canale oficiale.
UPDATE 13:30 Reporterul BBC Will Vernon relatează că autobuze pline cu civili care vor să fugă din oraș se îndreaptă spre gara din Donețk. Un alt jurnalist ar fi văzut un civil mort pe stradă.
FOTO: Twitter
UPDATE 13:20 Confruntări au loc și în zona aeroportului din Donețk, conform unor imagini postate de martori pe Twitter. De asemenea, au apărut mai multe fotografii cu tancuri rusești pe străzile din Donețk și cu rebeli înarmați care așteaptă trenurile în gara din Donețk pentru a evacua pasagerii de urgență:
Sursă imagini: Twitter
UPDATE 12:48 Premierul malaezian a anulat în ultimul moment declarațiile pe care trebuia să le facă pe marginea tragediei MH 17. Motivul este neclar în acest moment, însă jurnaliștii britanici citează surse guvernamentale care spun că motivul ar fi „ultimele evenimente” din Ucraina.
UPDATE 12:35 NBC îl citează pe unul dintre liderii separatiștilor din Donețk, care spune că cel puțin patru tancuri și blindate încearcă să pătrundă în oraș. Reprezentanții armatei ucrainene refuză să vorbească în acest moment despre operațiune, pentru a nu-și divulga, spun ei, strategia, scrie The Telegraph.
UPDATE 12:20 Rezidenții din zona învecinată gării din Donețk au fost avertizați să nu iasă pe stradă, scrie The Telegraph, care citează o declarație a consiliului local. Președintele Petro Poroșenko a promis că va recăpăta controlul asupra Donețkului, la trei luni de când separatiștii au proclamat independența regiunii.
UPDATE 12:10 Într-o declarație publicată pe site-ul Kremlinului, Vladimir Putin avertizează că „nimeni nu trebuie să folosească această tragedie în scopuri politice”. „În loc să dezbine, tragediile de acest fel ar trebui să unească oamenii”, a spus Putin, care a garantat că Rusia va face tot posibilul să contribuie la încheierea fazei militare a acestui conflict și la demararea unor negocieri de pace.
Prima pagină a ediției de luni a unui ziar malaezian// FOTO: The Telegraph
Partea de est a Ucrainei este devastată de peste trei luni de un conflict armat între separatiști proruși și autoritățile de la Kiev, care acuză Moscova că-i susține pe rebeli.
Duminică, rebelii proruși cereau un armistițiu, în schimbul garantării securității la locul prăbușirii cursei MH17, aparținând companiei Malaysia Airlines. În condițiile în care există temeri privind distrugerea dovezilor de la locul tragediei de către rebeli, Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze în cursul zilei de astăzi o rezoluție prin care le cer separatiștilor și forțelor proguvernamentale să nu compromită locul și să permită realizarea unei anchete internaționale.
Prima echipă olandeză (mai bine de jumătate din victime sunt din Olanda) a ajuns luni la fața locului, pentru a se ocupa de identificarea celor morți. De altfel, premierul Arseni Iațeniuk a afirmat sprijinul Ucrainei de a încredința această ancheta Olandei.
FOTO: The Guardian
ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE